Ota yhteyttä

Ilmoitukset

Liity jäseneksi tästä

Päivitä yhteystietosi tästä

Ilmoita uudesta suvun jäsenestä tästä

Ilmoita poisnukkuneesta Vesterisestä tästä

Rekisteriselosteet

Vesterinen-nimestä ja vanhimmista tunnetuista asuinpaikoista

  • Vesterinen-nimen pohjana on latinalaisperäinen erisnimi Silvester, joka tarkoittaa metsistynyttä.
  • Vuonna 1541 laadittiin Savosta ensimmäinen maakirja, johon merkittiin jokaisen verovelvollisen nimi ja hänen suoritettavakseen arvioitu vero. Pitäjät oli tuolloin jaettu neljänneskuntiin, joita useimmiten oli nimensä mukaisesti neljä ja nämä taas kymmenyskuntiin, joita oli kuusi. Varsinaisia kylännimiä ei vielä käytetty.
  • Tuolloin Vesterisiä asui Juvalla, Säämingissä ja Rantasalmella Putkisalmen neljänneksessä. Juvalla Vehmasselällä asui Pekka Vesterinen perhekuntineen. Säämingin neljänneskunnan, Tolvanniemen kymmenyskunnan verokuntien ja -isäntien luetteloissa esiintyy 1541 Antti ja 1546-1550 sama Antti ja Tahvo, joka ilmeisesti oli hänen poikansa. Rantasalmen Putkisalmessa asui myös Pekka Vesterinen, joka mm. toimi lautamiehenäkin vuonna 1546.
  • Vuonna 1562 Vesterisiä on maakirjojen mukaan asunut ainakin Juvalla Vesikansan neljänneksessä ja Rantasalmella sekä Putkisalmen että Rantasalmen neljänneksessä.
  • Savon vanhimmissa tuomiokirjoissa esiintyvät Rantasalmen käräjillä 1563 Matti ja Pekka, 1564 Pekka, Olli ja Perttu. Savon hopeaveroluettelossa vuodelta 1571 esiintyvät Pellosniemellä Pellosniemen neljänneksessä asuva Antti, Juvan Vesikansan neljänneksessä asuva Pekka ja Rantasalmella Keriharjun neljänneksessä asuva toinen Pekka sekä Putkisalmen neljänneksessä asuva Matti. Hämeen puolella Rautalammilla asui Olli. Rautalammin Olli saattaa olla muuttanut Rantasalmelta, mutta ei taida olla kuitenkaan tuo tuomiokirjoissa mainittu.
  • Ensimmäiset maininnat Vesterisistä Karjalan Kannakselta ovat Kanneljärveltä, jossa 1543 verotusluettelossa esiintyy Matti. Poikia hänellä oli ainakin Pekka ja Lauri. Matin kuoltua 1569 isännäksi tuli hänen poikansa Lauri.´

 

Seuraavat otsikot ovat linkkejä, joita klikkaamalla pääset käsiksi suvun varhaisvaiheiden uusimpiin päivityksiin. Nämä tiedot ovat siis tarkempia kuin sukukirjassa 2007 julkaistut.

Westeristen Rautalammin sukuhaaran alku

Uudenkirkon ja Kivennavan Westerisiä 1500-1700